Uitgeverij Nadorst

Nieuws

21.9.19: Nadorst lanceert Leporelloreeks

01/06/19

21 september 2019 is niet alleen de eerste dag van de herfst maar ook van een primeur in de Nederlandse uitgeefwereld. Op die dag lanceert Uitgeverij Nadorst namelijk de eerste uitgavereeks die uitsluitend gewijd zal zijn aan analoge fotografie: de Leporelloreeks. De twee eerste delen van de reeks zullen ten doop gehouden worden in Galerie Serruys aan de Nieuwe Binnenweg 33 te Rotterdam met een speciaal programma dat tevens als vernissage dient voor de bijbehorende tentoonstelling.

De Leporelloreeks is een bibliofiele reeks geheel gewijd aan analoge fotografie. Elk deel verschijnt in een eenmalige genummerde oplage van 100 + xi exemplaren. Uitgeverij Nadorst wil hiermee een platform bieden aan beeldende kunstenaars die analoge fotografische technieken gebruiken. In de digitale beeldlawine van vandaag is het gebruik van deze oude chemische procedés op zichzelf al een artistieke stellingname. Een keuze voor ambachtelijkheid, traagheid en de oncontroleerbare grilligheid van het toeval. De Leporelloreeks is bedoeld als papieren podium voor deze vorm van kunst.

In de eerste twee delen van de Leporelloreeks zal werk gepresenteerd worden van de Rotterdamse fotografen Rens Horn en Ruben van Luijk. Met zijn Motorfoto’s probeert Rens Horn de magie van het motorrijden in beeld te vangen. De foto’s die hij al rijdende met een compactcamera neemt krijgen een heel persoonlijk karakter doordat hij ze eigenhandig op oud fotografisch materiaal afdrukt in de doka en soms ook nog van tekst voorziet. Rotterdammers bevat foto’s die Ruben van Luijk in 2009 op straat van zijn stadsgenoten maakte. Ook deze kleine ode aan de Rotterdamsche mens is gebaseerd op eigen donkerekamerafdrukken.

De Leporelloreeks zal gepresenteerd worden tijdens een feestelijke middag in Galerie Serruys aan de Nieuwe Binnenweg 33 te Rotterdam (in het restaurant van verpleeghuis Laurens Antonius Binnenweg). De presentatie zal tevens als vernissage dienen voor de bijbehorende tentoonstelling waarop de originele afdrukken te zien zullen zijn die aan de basis van de twee uitgaven lagen. Tijdens de presentatie zullen de auteurs op het podium in gesprek gaan met curator Frits Gierstberg en collega-fotograaf Carel van Hees over de zin & onzin van analoge fotografie. Daarnaast kan men de uitgaven aanschaffen & door de auteurs laten signeren en de geur van traditioneel fixeer opsnuiven.

Omdat we verwachten dat de eerste uitgaven van de reeks snel uitverkocht zullen zijn, raden we u aan de leporello’s nu vast te reserveren. De tentoonstelling in Galerie Serruys zal nog tot 31 oktober te bezichtigen zijn en is in die periode dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.