Uitgeverij Nadorst

Nieuws

5.11.22: Notatki poznańskie/Poznań notes

20/11/22

Onder de titel Notatki poznańskie/Poznań Notes werd op zaterdag 5 november de nieuwe uitgave van fotograaf Ruben van Luijk gepresenteerd in Łazega Poznański, een tentoonstellingsruimte in hartje Poznań. In het boek een selectie van de foto’s die hij van 2018 tot 2020 in de West-Poolse stad maakte en afdrukte op vintage Dokumentpapier.

Van Luijk bracht ruim twee jaar door in de Poolse stad en ging buiten werktijd met zijn onafscheidelijke Agfa Clack op stap. Het leidde tot een unieke documentatie van een plek waar enerzijds relicten uit de Warschaupactperiode nog overal zichtbaar zijn maar die anderzijds in sneltreinvaart in een moderne Europese stad transformeert. Van Luijk wilde echter vooral de poëzie en de atmosfeer van deze plek oproepen. Dat lukte hem pas toen hij in een kelder onder een experimenteel theater een donkere kamer ontdekte en aan de slag ging met dertig, veertig jaar oud fotomateriaal. Om precies te zijn met documentpapier, een type fotografisch papier dat inmiddels niet meer gemaakt wordt. Vooral in het voormalige Oostblok werd dit in grote hoeveelheden geproduceerd om fotokopieën van teksten en afbeeldingen te maken. Het communistische regime was huiverig om het veel minder omslachtige Xerox-proces toe te laten omdat men bang was dat het vermenigvuldigen van opruiende pamfletten daarmee wel heel makkelijk zou worden.

Samen met de fotografische processen die van Luijk toepaste, geeft dit Dokumentpapier van inmiddels verdwenen producenten als Orwo, Forte en Foton de bijzondere toon aan de afdrukken die in deze uitgave zijn gereproduceerd. Handbinderij Pagina1 in Nijmegen gaf de beeldband zijn opmerkelijke vorm, met een uitklapbare boekbuik en meer uitvouwpagina’s dan een prentenboek voor kinderen. Het resultaat is een unieke publicatie waarvan slechts 55 handgenummerde exemplaren in de omloop zullen worden gebracht.

De oorspronkelijke afdrukken zullen nog tot 5 december te zien zijn in Łazega Poznański te Poznań. De uitgave kan daar ter plekke aangeschaft worden of is via deze website te bestellen.