Uitgeverij Nadorst

Nieuws

21.9.23: Stephan Vollenberg overleden

25/09/23

Gisteren bereikte ons het bericht dat Stephan Vollenberg, dichter en dwarsdenker, is overleden. Stephan was van 2002 tot 2006 medewerker bij Stichting Nadorst en zette zich ook na die periode in voor onze stichting. Hij was ook auteur van Berg baart muis, de eerste bundel in de Eendagsvliegreeks. Stephan is 52 jaar geworden.

Stephan was iemand met een onmiskenbaar talent voor taal en beeld en een even groot talent om mensen om zich heen te verzamelen. Hij had een brede waaier aan interesses en een grote kennis van de onderwerpen die hem diepgaand fascineerden (Emlly Brontë, Kaspar Hauser, duurzame doorberekening, het Utrechtse Domplein, keizerssporen in de Nederlanden). Zijn leven en zijn bestaan als schrijver/kunstenaar werden gekenmerkt door enkele steeds terugkerende worstelingen. Stephan en betaald werk was geen gelukkige combinatie. Zijn voorliefde voor grootse projecten ging niet gepaard aan een bijbehorende aanleg om gestadig aan langere teksten te werken. Zijn bijdrage aan de Eendagsvliegreeks is zijn enige zelfstandige publicatie gebleven.

De laatste maanden werd Stephan getergd door een vervelende aandoening die zijn leven ernstig hinderde en waarmee de dokters geen raad wisten. De uitzichtloze situatie was voor hem aanleiding om afgelopen donderdag een eind aan zijn leven te maken.

Het stoffelijk overschot van Stephan Vollenberg zal vrijdag aanstaande om twaalf uur gecremeerd worden op begraafplaats Zeister Bosrust, Woudenbergseweg 46 te Zeist.

Wij geven graag het laatste woord aan Stephan:

 

Nachtkastje

 

de wereld wacht op mijn werken

maar ze weet niet dat ze wacht

 

wie schrijft die blijft

graaft verder dan de zerken

 

maar pas wie publiceert

rust zacht

 

wie dan ook nog wordt gelezen

bekritiseerd, geciteerd, herdrukt

 

zal er echt voor altijd wezen

 

de wereld wacht op mijn werken

maar ze weet niet dat ze wacht

 

wie in de nacht niet schrijft

rust zacht