Uitgeverij Nadorst

Nieuws

6.4.22: Bundel Karto genomineerd voor C.Buddingh’-prijs

06/04/22

Vandaag werd bekend dat Het Firmament Tussendoor, de eerste dichtbundel van onze auteur Ferdy Karto, genomineerd is voor de C. Buddingh’s-prijs 2022, de bekendste poëzieprijs voor debuterende dichters uit het Nederlandse taalgebied. Uit een totaal van 26 inzendingen selecteerde de jury vier bundels, waaronder onze uitgave van Karto.

In haar rapport was de jury zeer lovend over de gedichten van Karto: ‘Ferdy Karto is een dichter die “I love taal” op de borstkas getatoeëerd heeft staan. Het lezen van Het firmament tussendoor is dan ook een overrompelende ervaring. Gedichten hebben een bijna fysieke uitwerking. Met legio verwijzingen naar de mythologie, een mix van archaïsche woorden en een trits aan neologismen en typografische spielereien spat het taalplezier van de pagina’s. Zijn muzikale gedichten vol klankspel ratelen en knetteren, zonder daarbij uit de bocht te vliegen. Zinsconstructies die tegen het onmogelijke aan schurken, leggen een enorme taalgevoeligheid bloot, gevat in een consequent doorgevoerde vorm. Hier is een dichter aan het woord met een volslagen eigen stem die staat als een huis.’

De winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2022 wordt op zondag 12 juni a.s. bekend gemaakt op het 52ste Poetry International Festival Rotterdam. Er zijn momenteel nog slechts 42 exemplaren van Karto’s bundel beschikbaar, dus loop ‘m niet mis!